maandag 11 januari 2010

Uitzendingen 14 en 15 januari 2010

Tijdens het festival Eurosonic-Noorderslag zullen tal van Groningse bands de kans krijgen zich te presenteren tijdens GrunnSonic. Op donderdag 14 en vrijdag 15 januari zal OOG Forum uitgebreid aandacht besteden aan Eurosonic/Noorderslag, GrunnSonic en de popmuziek in Groningen in twee marathonuitzendingen. Live vanuit Leescafé Belcampo in de centrale vestiging van de openbare bibliotheek aan de Oude Boteringestraat 18 zullen tal van bands en interessante gasten de revue passeren. Ook zullen we live verslag doen van de seminars die in de Oosterpoort gegeven worden. Je bent van harte uitgenodigd om langs te komen in Leescafé Belcampo!

Wolter Deelman maakte deze fotocompilatie van de uitzending van 14 januari.
Robert van Dijken en Rene Hoekstra waren aanwezig met een camera en maakten de volgende videocompilatie van de optredende bandjes.Donderdag 14 januari

13:00 - 14:00 uur

Luisterlink: donderdag 14-01 | 13:00-14:00 (dag 1, uur 1)

Gasten:

* Dago Houben (algemeen directeur Eurosonic-Noorderslag)
* Peter van der Heide (journalist Dagblad van het Noorden)

Met Dago Houben praten we over de organisatie en de programmering van het festival, de Noorse connectie en het belang van het Eurosonic-Noorderslag. Peter van der Heide loodst Groningers al jaar en dag door het festival heen met zijn berichtgeving voor het Dagblad van het Noorden. Wat vindt hij van deze editie?

Muziek:
* Sexton Creeps

---

14:00 - 15:00 uur

Luisterlink: donderdag 14-01 | 14:00-15:00 (dag 1, uur 2)

Gasten:
* Hubert Nauta (Simplon)
* Robert Bangma (Vera)
* Gert Plas(Poparchief Groningen)

Hoe staat het met popklimaat in Groningen? Met Hubert Nauta en Robert Bangma bespreken we de meest recente ontwikkelingen en hebben we specifiek aandacht voor de rol die Simplon en Vera spelen in de Groningse muziekscene. Gert Plas zal namens het Poparchief Groningen zijn visie op het festival geven en de rol van het Poparchief Groningen toelichten.

Muziek:
* Colligan

---

15:00 - 16:00 uur

Luisterlink: donderdag 14-01 | 15:00-16:00 (dag 1, uur 3)

Gasten:
* Nynke Stellingsma (Oosterpoort & Stadsschouwburg)
* Peter Rehwinkel (burgemeester Groningen)

Wat is het economisch belang van het festival en wat moeten bands nog meer doen behalve mooie muziek maken om door te breken? Met Nynke Stellingsma, de directeur van de Oosterpoort en de Stadsschouwburg praten we over geld en organisatie. Met Peter Rehwinkel praten over wat muziek voor hem betekent, maar ook over het belang van Eurosonic-Noorderslag voor de stad Groningen.

Muziek:
* The Black Atlantic

---

16:00 - 17:00 uur

Luisterlink: donderdag 14-01 | 16:00-17:00 (dag 1, uur 4)

Gasten:
* Henk Scholte (Groningana in persona)
* Just Vink (Theater te Water)
* Rob Pronk (bibliotheek)
* Sacha Landkroon(RuG-dichter)

Met Henk Scholte, Just Vink en Rob Pronk praten we over muziek, Groningse muziek, de popcultuur in Groningen en het verleden. RuG-dichter Sacha Landkroon zal een gedicht over muziek komen voordragen.

Het gedicht dat Sacha Landkroon speciaal voor de uitzending schreef valt ook terug te lezen op de weblog van zijn vader Henk Landkroon: Het Lied van de Freak.

Muziek:
* MakeBelieve

----------------------------------------------------------------------------------

Wolter Deelman maakte ook een fotocompilatie van de uitzending van 15 januariRobert van Dijken en Rene Hoekstra waren ook op vrijdag aanwezig met een camera en maakten de volgende videocompilatie van de optredende bandjes.
Vrijdag 15 januari

13:00 - 14:00 uur

Luisterlink: vrijdag 15-01 | 13:00-14:00 (dag 2, uur 1)

Gasten:
* Joey Ruchtie (programmeur Eurosonic-Noorderslag)
* Karlijn Profijt (Grunnsonic)

Met Karlijn Profijt en Joey Ruchtie gaan we dieper in op de programmering en activititeiten die gepland staan op Eurosonic-Noorderslag. Waar komen al die bands vandaan? Waaruit bestaat de randprogrammering?

Muziek:
* Flux

---

14:00 - 15:00 uur

Luisterlink: vrijdag 15-01 | 14:00-15:00 (dag 2, uur 2)

Gasten:
* Kristin McGee (universitair docent RuG)
* Geert van der Velde (Ham Radio Communications, Subroutine Records)

Kristin McGee doceert over popmuziek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoeksgebied omvat onder andere Europese muziekfestivals en Europese popmuziek. Met haar bekijken we het festival door wetenschappelijke bril. Geert van der Velde is naast de frontman van The Black Atlantic ook betrokken bij Ham Radio Communications en Subroutine Records. Met hem duiken we in de wereld van de independent Groningse popmuziek.

Muziek:
* Corijn

---

15:00 - 16:00

Luisterlink: vrijdag 15-01 | 15:00-16:00 (dag 2, uur 3)

Gasten:
* Jaap Dijkstra (Wethouder o.a. cultuur)
* Sherlock Telgt (raadslid PvdA)
* Elco van der Wilt (fractievoorzitter D66)

Hoe beïnvloedt en stimuleert de politiek in Groningen het popklimaat? Gebeurt er genoeg en worden de juiste keuzes gemaakt? In het politieke uur van de uitzending praten we met wethouder Jaap Dijkstra en de raadsleden Sherlock Telgt en Elco van der Wilt.

Muziek:
* Growlin' Love and Pain

---

16:00 - 17:00 uur

Luisterlink: vrijdag 15-01 | 16:00-17:00 (dag 2, uur 4)

Gasten:
* Pauline de Nijs (Grafisch Museum)
* Koos Bronts (bibliotheek Groningen)

Kunst en popmuziek; de twee zijn uiteraard met elkaar verweven. Met Pauline de Nijs van het Grafisch Museum praten over de kunst van de platenhoes. Koos Bronts is de muziekbibliothecaris van de bibliotheek in de stad en vertelt over de collectie picturediscs die tentoon gesteld staat op de eerste verdieping van de bibliotheek.

Muziek:
* ROOS

---

17:00 - 18:00 uur

Luisterlink: vrijdag 15-01 | 17:00-18:00 (dag 2, uur 5)

Gasten:
* Jan Douwe Kroeske (radio- en programmamaker, popmuziekkenner)
* Peter Meeuwsen (blogger, programmeur)
* Anneke Claus

In het laatste uur van deze marathonuitzending praten we met radiocoryfee Jan Douwe Kroeske over het festival, de pers en de kwaliteit van de gepresenteerde bands. Peter Meeuwsen volgt de (Groningse) muziekscene en zal zijn duit in het zakje doen. Stadsdichter Anneke Claus zal tenslotte voordragen uit eigen werk. Welk optreden kijkt zij het meeste naar uit?

Muziek:
* We Swim You Jump

----------------------------------------------------------------------------------

Presentatie: Martijn Middel, Yvonne van Wamelen, Ecco van Oosterhout en Arend Jan Wonink.

Techniek: Han van Oirschot, Martijn Middel, Sebastiaan Scheffer en Eddy Korma

Productie & redactie: Ties Rozema, Koos Bronts, Harmen van der Hoek, Inge Groen, Sebastiaan Scheffer, Ecco van Oosterhout, Yvonne van Wamelen, Martijn Middel en Arend Jan Wonink.

Met dank aan: de medewerkers van de openbare bibliotheek en het personeel van Leescafé Belcampo in het bijzonder; Hans Paul Klijnsma, Wolter Deelman, Niiwino Kleinsma, Zaïde Bil en iedereen bij OOG Radio & Televisie die heeft meegedacht, meegesjouwd of meegeholpen.

Geen opmerkingen: